Vjernički puk Sinja i okolnih mjesta u četvrtak, 31. svibnja 2018., proslavio je svetkovinu Tijelova, koja je u Republici Hrvatskoj i državni blagdan. Središnjim euharistijskim slavljem u 9 sati predsjedao je fra Perica Maslać, sinjski župnik. Koncelebrirala su šestorica svećenika: gvardijan fra Petar Klapež, fra Gabrijel H. Jurišić, fra Bože Norac-Kljajo, fra Nediljko Jukić, fra Frano Delić i fra Josip Repeša. Misno slavlje okupilo je mnoštvo vjernika, koji su ispunili crkvu Gospe Sinjske, kao i ozvučene prostore u samostanu. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti pjevački zbor, koji redovito sudjeluje u župnim odnosno samostanskim slavljima. Tradicionalno u proslavi svetkovine Tijela i Krvi Isusove sudjeluju i prvopričesnici, koji su nedavno prvi put primili posvećeni euharistijski kruh te postali dionici stola Gospodnjega. Odjeveni u bijele haljine i smješteni u prve klupe, pobožno su sudjelovali u slavlju.

tijelovo 2018 oltar

Fra Perica je prikladnim riječima propovijedao o svetkovini Tijelova, a pogotovo o poštovanju Tijela i Krvi Kristove. Na kraju svete mise fra Stipe Šušnjara je najavio svečanu procesiju, koja se uputila kroz grad sljedećim redoslijedom: ministranti s križem i upaljenim svijećama, prvopričesnici u bijelim haljinama i košarama punim cvijeća koje su – hodajući ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta – posipali po sinjskim ulicama, zatim svećenici i župnik s Presvetim. Alkarski momci su nosili baldahin (nebnicu) iznad Presvetoga, a u pratnji su bili alkari, iza kojih je stupao ostali narod Božji.

tijelovo 2018

Veliki broj ljudi ispunio je sinjske ulice, a procesija se dostojanstveno i pobožno kretala gradom uz pratnju redara i fra Antonia Mravka. U procesiji su čitani prigodni tekstovi i razmatranja te pjevane euharistijske pjesme. Prema tradiciji, župnik je blagoslovio Grad i cijelu cetinsku krajinu s tri stajališta, a to su: Alkarsko trkalište, Sud i Staro vatrogasno. U crkvi je poslije procesije udijeljen svečani blagoslovi, a potom je Presveti Oltarski Sakrament pohranjen u svetohranište, čime je završena središnja proslava Tijelova za najveću župu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Više fotografija - klikni ovdje.