crkva6Približava nam se Badnjak. Ove godine badnji dan pada u nedjelju, 24. prosinca 2017. Dobro je pojasniti običaj da se na Badnjak jede nemrsna hrana, a isto tako rastumačiti što učiniti u slučaju da naši tradicionalni dani posta i nemrsa padaju u nedjelju.

U našem tumačenju oslanjamo se na Zakonik kanonskog prava (1983.), kojega je za cijelu Latinsku Crkvu proglasio papa Ivan Pavao II. i koji obvezuje sve katolike u svijetu. Crkva propisuje pokorničke dane tijekom godine, a to su svaki petak u godini i korizmeno vrijeme. U te dane vjernici se obvezuju da se na poseban način posvete molitvi, da izvršuju djela pobožnosti i dobrotvornosti, da se odriču sebe, da izvršuju vjernije svoje obveze i da obdržavaju osobito post i nemrs. 

Majka Crkva poziva da se uzdržavanje od mesne ili druge hrane obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine; nemrs pak i post na Pepelnicu (Čista srijeda) i na Petak muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista (Veliki petak). Nekada je post i nemrs bio propisan i na Badnjak (24. prosinca), uoči Bezgrješnog začeća BDM-e (7. prosinca) i uoči Uznesenja BDM-e na nebo (14. kolovoza). Iako ta tri dana više nisu zakonom propisana kao dani posta i nemrsa, vjernici u Hrvatskoj tradicionalno na te dane i dalje obdržavaju post i nemrs. 

U našem slučaju, na Badnjak se uzdržavamo od jela na način na ujutro i navečer uzmemo samo malo hrane (ne jedemo do sita), a na podne se uzme normalan obrok hrane. Dakle, na taj dan izbjegavamo meso i masnu hranu, odnosno jedemo samo nemrsnu hranu. Post može biti i stroži - samo o kruhu i vodi. Važno je naglasiti da ove godine Badnjak pada na nedjelju. Kao što vam je poznato, nedjelja na se ne da posta. Jasno je i zašto. To je dan Gospodnji, dan Uskrsnuća.

Prema tomu, post i nemrs ove godine nećemo obdržavati na sam Badnji dan - u nedjelju; već dan ranije - u subotu!

Koga obvezuje zakon? Nemrs obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života (+14); zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine (18-60). Svećenici i roditelji brinu se da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore.