Na treću nedjelju došašća, 17. prosinca 2017., završila je četverodnevna duhovna obnova za župnu zajednicu u Sinju. Voditelj obnove bio je dominikanac Ivan Dominik Iličić, a sudjelovalo je nekoliko stotina Sinjana. Župa Gospe Sinjske tijekom liturgijske godine organizira nekoliko puta duhovne obnove, pod organizacijskim vodstvom župnika fra Perice Maslaća, župnih vikara i pastoralnih suradnika.

Duhovna obnova započela je u četvrtak, 14. prosinca 2017., večernjim euharistijskim slavljem u crkvi Gospe Sinjske. Misnim slavljem predsjedao je fr. Ivan Dominik, a koncelebrirali su svećenici iz samostana. Nakon misnoga slavlja slijedila je pobožnost klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Prvu večer duhovne obnove animirali su mladi iz splitskog Studentskog katoličkog centra (SKAC).

duhovna obnova misa 16 12 2017

Drugoga dana duhovne obnove župljani su imali prigodu za duhovni razgovor s voditeljem obnove, što su mnogi vrlo rado i iskoristili u vremenu od 9-11 sati. U poslijepodnevnim satima organiziran je susret sa štićenicima Centra Juraj Bonači - Sinj, koji često posjećuju crkvu Gospe Sinjske i s kojima sinjski franjevci rado surađuju. Fr. Ivan Dominik im je održao nagovor o otvorenosti srca Gospodinu. Nakon nagovora imali su priliku i za pitanja te razgovor, a zapjevali su i prigodne pjesme. U petak je započela i Devetnica Božiću. Svećenici i narod Božji okupili su se u crkvi Gospe Sinjske, kako bi kroz molitvu očitovali svoju pripravnost za dolazak Emanuela - Boga s nama. Molili su Večernju iz Božanskog časoslova, a večernja molitva Crkve uoči Božića osobito progovara o iščekivanom Mesiji; što je i tema O-antifona ili Velikih antifona. Molitvu Večernje animirali su franjevački sjemeništarci. Slijedilo je euharistijsko slavlje, kojim je predsjedao voditelj duhovne obnove, a koncelebriralo je nekoliko svećenika. I tu večer vjernička zajednica sudjelovala je na pobožnosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. U 20 sati u "Dvorani Gospe Sinjske" održan je susret kandidata za krizmu i članova mjesnoga bratstva Franjevačke mladeži s fr. Ivanom Dominikom, koji je mladima govorio o važnosti vjere te o svom pozivu. Susret su animirali mladi iz zajednice Gospe Sinjske.

duhovna obnova susret djeca 16 12 2017

U subotu, 16. prosinca 2017., u crkvi Gospe Sinjske u 8.30 sati bila je slavljena misa za sve štovatelje i dobročinitelje franjevačkog samostana. Kao i prethodnoga dana, vjernici su od 10-11 sati imali prigodu osobno susresti voditelja duhovne obnove i razgovarati s njim. Program obnove nastavljen je u crkvi, gdje su se djeca susrela s fr. Ivanom Dominikom, koji ih je kroz nagovor pripremio za slavlje sakramenta ispovijedi. Potom su se mladi članovi Crkve i ispovjedili. Za ispovijedanje je na raspolaganju bilo nekoliko svećenika. Drugoga dana Devetnice Božiću okupljeni narod Božji i svećenici u 18 sati molili su Večernju iz Božanskog časoslova. Slijedilo je euharistijsko slavlje, a nakon toga zajednica vjernika sudjelovala je na pobožnosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Trećega dana duhovne obnove u "Dvorani Gospe Sinjske" bio je organiziran susret s članovima župnih zajednica, koji su se rado odazvali i djelatno sudjelovali u susretu. Tijekom večernjeg euharistijskog slavlja bio je ostvaren kratki prijenos uživo na Facebook stranici "Gospa Sinjska", a u dva dana taj prijenos pregledalo je gotovo 30 tisuća korisnika.

duhovna obnova susret 16 12 2017

U nedjelju je bio posljednji dan duhovne obnove. Euharistijskim slavljem u 10 sati predsjedao je fr. Ivan Dominik Iličić, a molilo se za cijelu župnu zajednicu. Koncelebrirali su svećenici iz samostana, a đakonirao je fra Toni Šimunović Erpušina. Na kraju misnoga slavlja sinjski župnik zahvalio je predvoditelju obnove i zaželio mu Božji blagoslov na putu života. Svima okupljenima predsjedatelj euharistijskoga slavlja udijelio je mladomisnički blagoslov.

Iz sinjske župe zahvaljuju svima koji su doprinijeli u organizaciji duhovne obnove, kao i sudionicima. Program ove duhovne obnove uoči Božića obuhvatio je različite dobne skupine župe, kao i različite zajednice koje djeluju u Sinju. Osim zajedničkih susreta, organizatori su omogućili da i kroz osobne susrete i duhovne razgovore župljani rastu u vjeri.

Više fotografija na Facebook stranici "Gospa Sinjska" (mogu pregledati i korisnici koji nemaju profil na ovoj društvenoj mreži).

U prilogu je prigodni plakat - klikni na fotografiju.

 duhovna obnova bozic 2017