Završena je karitativna akcija "DARUJ BOŽIĆ", koju je organizirala i pokrenula Župa Gospe Sinjske. U vremenu od 2.-13. prosinca 2017. god. prikupljale su se se osnovne namirnice, koje će se dijeliti korisnicima sinjskog Caritasa 14. i 15. prosinca 2017. U akciji su sudjelovali mnogobrojni župljani, a sama realizacija bila je povjerena članovima župnih zajednica.

akcija daruj bozic sajam 2017

Prikupljanje namirnica (brašno, šećer, ulje, tjestenina...) trajalo je 12 dana, a sve je bilo organizirano na 3 razine:

1. Adventski sajam (2.-3. prosinca i 9.-10. prosinca 2017.) - tijekom dva vikenda članovi župnih zajednica ispred crkve Gospe Sinjske i u samostanskom dvorištu prodavali su kolače, vijence i aražmane. Sajam je bio otvoren od 8.30 - 12.30 sati, a ostvareni prihod od 12.520 kn iskoristit će se za nabavku namirnica. Sinjski franjevci javno su pozvali sinjske pekare da podrže akciju i doniraju svoje proizvode za akciju te ovim putem zahvaljuju sljedećim pekarama: As Panino, Tenžera i Marcella. Od srca zahvaljujemo za angažman i našim župnim zajednicama: Franjevačka mladež (FRAMA), Treći franjevački red (OFS), mladi Gospe Sinjske, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, liturgijski čitači, zajednica "Dobri Pastir", Udruga "Cjelovit život" i Caritas.

akcija daruj bozic namirnice 2017

2. Sinjske osnovne škole - u koordinaciji s ravnateljima i nastavnicima, djeca i mladi su osobno sudjelovali u akciji, darujući namirnice za potrebe Caritasa. Na taj način, zajedno s roditeljima, motivirali smo učenike za karitativno djelovanje, jer to čini važan dio njihove intelektualno-duhovne formacije. K tomu, franjevci su omogućili učenicima i učiteljima da organizirano posjete prostorije Caritasa, kako bi se upoznali s njihovim karitativnim radom i poslanjem. To je nekoliko grupa i iskoristilo. Osobito zahvaljujemo na suradnji OŠ Fra Pavla Vučkovića, OŠ Marka Marulića, OŠ Ivana Lovrića (Glavice i Radošić) i vrtiću "Potočnica" iz Glavica.

3. Košara - u samostanu je bila postavljena košara u koju su župljani svakodnevno mogli ubacivati namirnice.

akcija daruj bozic ucenici caritas

Osim gore navedenog, franjevci su pozvali i sve ljude dobre volje - pravne i fizičke osobe - da se priključe akciji na različite načine, prvenstveno donacijama, kako bi zajedničkim snagama pomogli braći i sestrama u potrebi.

akcija daruj bozic 2017

Više o sinjskom Caritasu:

Na teritoriju Župe Gospe Sinjske živi oko 22 tisuće vjernika. Među njima su i oni koji trpe zbog neimaštine, nezaposlenosti, usamljenosti, invaliditeta... Njima smo pozvani služiti na poseban način, što naša župna zajednica redovito i sustavno čini preko Caritasa. Volonteri i svećenici na dnevnoj i tjednoj razini materijalno i duhovno podupiru 85 obitelji s područja Sinja, ali i drugih mjesta Cetinske krajine.

Struktura korisnika: 25 samaca, 10 teških bolesnika, 40 obitelji s jednim ili dvoje djece, 10 obitelji s troje i više djece.

Naše karitativno djelovanje ovisi isključivo o donacijama privatnih i pravnih osoba. I uoči ovogodišnjeg Božića željeli smo potaknuti sve sastavnice našega društva da podrže i pomognu rad sinjskog Caritasa. Tako ćemo omogućiti mnogim obiteljima da na dostojanstven način proslave najradosniji kršćanski blagdan.

akcija daruj bozic 2017 2

Organizirali smo, stoga, karitativnu akciju "DARUJ BOŽIĆ", koja je trajala od 2.-13. prosinca 2017. god. U tom vremenu prikupljali smo osnovne namirnice (ulje, brašno, šećer…), a prikupljena pomoć dijelit će se 14. i 15. prosinca 2017. god. Paketi s osnovnim namirnicama dijelit će se u prostorijama Caritasa (kod zgrade Franjevačkog muzeja). Paketi će se dijeliti korisnicima i drugim ljudima koji za to iskažu potrebu.

Ovim putem svima od srca zahvaljujemo za suradnju i potporu župnim akcijama. Osobitu zahvalnost izričemo volonterima Caritasa te pozivamo i druge ljude da nam se pridruže.

Koordinator akcije bio je fra Perica Maslać, župnik.

Nedjelju Caritasa obilježavamo 17. prosinca 2017. god.

Župni Caritas - povijest, djelovanje, volonteri i dosadašnje akcije - klikni ovdje.

Više fotografija na Facebook stranici "Gospa Sinjska".