Tijekom godine marijansko svetište Čudotvorne Gospe Sinjske pohodi tisuće djece, koji od malih nogu upijaju ljubav prema Bogu i nebeskoj Majci. Posebna je briga majki i baka Sinja i Cetinske krajine da malene članove Crkve poučavaju molitvama, neprestano ih posvećujući zaštiti i zagovoru Majke od Milosti.

Osim redovitih nedjeljnih misa za djecu, u Sinju se godišnje slavi nekoliko prigodnih euharistijskih slavlja za djecu i roditelje, koji su prvi odgojitelji u vjeri. Tradicionalno, na prvu nedjelju nakon svetkovine Gospe Sinjske u samostanskom dvorištu okupljaju se tisuće vjernika, koji na taj dan pobožno prikazuju svoju djecu Bogu i iskazuju svoju spremnost da cijelu godinu odgajaju potomstvo u vjeri i moralu.  

DSC 0350I u godini kada slavimo 300. obljetnicu krunjenja Gospine slike, na dan 21. kolovoza 2016. god., u Svetište je stiglo oko 2 tisuće vjernika, koji su ispunili samostansko dvorište, crkvu i hodnike. U samostanskom klaustru svećenici su ispovijedali nekoliko sati prije početka večernjeg euharistijskog slavlja, kojim je predsjedao fra Antonio Mravak, župni vikar. Koncelebrirao je fra Perica Maslać, župnik. Asistirali su ministranti, a liturgijskim pjevanjem animirao je zbor djece.

DSC 0332

Nakon euharistijskog slavlja okupljenima se obratio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Izrazio je veliku radost što roditelji svoju djecu od malih nogu povjeravaju brizi Čudotvorne Gospe Sinjske. Preko razglasa je pozvao majku najmlađeg djeteta i darovao joj zlatnu repliku Gospine krunice. Najmlađa beba, Nika Podrug, rođena je u mjesecu srpnju, a okupljeni vjernici svojim pljeskom očitovali su svoju blizinu i potporu mladoj majci.   

Fra Antonio je na kraju predvodio posvetnu molitvu i pozvao roditelje da za vrijeme izgovaranja molitvenih preporuka drže ruke na glavama svoje djece. Svećenici su potom poškropili blagoslovljenom vodom očeve i majke, djedove i bake, djevojke i mladiće, a osobita radost bili su oni najmanji, koji jednostavnošću pogleda i otvorenošću prema Stvoritelju daju primjer povjerenja i iskrene vjere.

Dobro je spomenuti da se posveta djece Gospi tradicionalno organizira u nedjelju poslije Velike Gospe, pa bi valjalo promisliti i pronaći način da se udovolji tolikim željama majki i očeva za sudjelovanjem na euharistijskom slavlju, a koji su često spriječeni jer se u isto vrijeme organiziraju dječje alke. 

Više fotografija - KLIKNI.