Zahvalna riječ gvardijana prigodom pohoda

mons. Jure Bogdana svetištu Gospe Sinjske
Sinj, 29. veljače 2016.

Preuzvišeni oče biskupe!

            Posebno smo zahvalni Bogu i našoj nebeskoj Majci Čudotvornoj Gospi Sinjskoj što ste po odluci svetog oca pape Franje prošle subote u splitskoj Konkatedrali primili puninu svetoga reda po biskupskom ređenju. To je milosni dar Neba našoj domovinskoj Crkvi koja je obogaćena Vašom službom vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Providnost Božja je htjela da ste za biskupa imenovani i zaređeni  u proslavi 300. obljetnice krunjenja Gospine slike.

            Upravo na dan Vašega biskupskog ređenja – u svojoj zahvalnoj riječi – svima nama i cijeloj hrvatskoj javnosti ste oglasili da ste svoju novu životnu dionicu pozvani  evanđeoski živjeti i kršćanski svjedočiti u Vojnome ordinarijatu u Republici Hrvatskoj u eklezijalnom zajedništvu s univerzalnom Crkvom. U Vašoj biskupskoj službi računate na sve ljude dobre volje kojima je stalo do boljitka i duhovnog napretka naše zemaljske domovine. Uvijek s jasnim ciljem  „preko vidljivog do nevidljivoga“. Izgrađivati živu Crkvu, čestite zrele katolike koji će biti kvasac dobra u ovome svijetu, "duša ovoga svijeta", odlični građani hrvatskog društva. Mi smo vjernici katolici, Isusovi učenici! Naš konačni cilj je eshaton, nebeska Domovina, zajedništvo u nebu sa svima svetima.

            Na Vašem novom putu mi franjevci – čuvari Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske – posebno smo Vam zahvalni što dva dana nakon biskupskog ređenja slavite misu zajedno s nama i sa svećenicima iz Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, upravo pod okriljem Čudotvorne Gospe Sinjske; s kojom ste – zajedno sa svojm roditeljima – povezani od ranog djetinjstva, a kojoj već toliko godina iz zahvalnost za primljene milosti hodočastite i njoj se molite. 

            Vaše biskupsko poslanje povjerili ste upravo Njoj, Majci Crkve, Gospi od Milosti, Presvetoj Djevici; uz svoje biskupsko geslo Omnia ad maiorem Dei gloriam (Sve na veću slavu Božju). Tako neka bude. Zato u znak naše zahvalnosti i trajne povezanosti sa Čudotvornom Gospom Sinjskom u ime našega Svetišta poklanjam Vam ovu sliku Majke od Milosti, Čudotvorne Gospe Sinjske, da Vas i dalje prati u Vašoj novoj pastirskoj službi vojnog ordinarija na slavu Božju, cijele Crkve i drage nam domovine Hrvatske! Hvala Vam! 

Fra Petar Klapež, gvardijan i čuvar svetišta