Studenti zagrebačkog sveučilišta, prigodom tristote obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor, hodočastili su Gospi Sinjskoj u subotu 23. svibnja. Uz studente iz Cetinske krajine, sudjelovali su i studenti iz drugih krajeva Lijepe naše. Studente je predvodio njihov kapelan don Damir Stojić. Organizatori hodočašća bili su: Ivan Bota - predsjednik kluba Sinjana u Zagrebu, Petar Labrović – student geologije i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i studentica Iva Bikić – predsjednica studenata Cetinske krajine u Zagrebu.

Svetu misu za studente slavio je don Damir Stojić, kapelan studenata. U koncelebraciji je bio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Fra Petar je na početku pozdravio sve prisutne. U kratkim crtama je opisao povijest Gospine slike, crkve, Svetišta i samostana kroz proteklih tristo godina. Don Damir se u propovijedi osvrnuo na slavnu pobjedu pod Sinjem 1715. godine. Misna čitanja povezao je s braniteljima koji su bili u tvrđavi. Čitali su se završni odlomci iz Djela apostolskih i Ivanova evanđelja.

Zaključne riječi tih odlomaka nisu označavale kraj, nego novi početak. Svaki zaključak je povod za novi uvod. Kad dođe kraj odmah vidimo i početak. Tako je bilo i u Sinju za vrijeme bitke. Kraj bitke i pobjeda značili su novi početak za Sinj i njegovo svetište, istaknuo je don Damir. Na koncu se osvrnuo i na sliku Gospe Sinjske, osobito na njezin nježni majčinski pogled. Studenti su čitali Misna čitanja i Molitvu vjernika. Na kraju mise prisutnima se obratila studentica Iva Bikić, predsjednica studenata Cetinske krajine u Zagrebu. Za vrijeme Mise za orguljama je svirao đakon fra Kristijan Šilić. Na misi je sudjelovao i zamjenik sinjskog gradonačelnika gospodin Zlatko Ugrin.

Nakon Mise studentu su u samostanskom klaustru učinili zajedničku fotografiju. Kasnije su razgledali i zbirku u samostanskom muzeju.

  • studenti_zg1
  • studenti_zg2
  • studenti_zg3
  • studenti_zg4
  • studenti_zg5
  • studenti_zg6
  • studenti_zg7