Zvonjava sinjskih zvona, pucnjevi mačkula s Tvrđave i zvuci fanfara svečano su pozdravljali Majku Božju na svetkovinu Njezina Uznesenja u nebo te pozivali narod Sinja i Cetinske krajine, kao i preko 90 tisuća hodočasnika iz cijele Domovine, na crkvene svečanosti. Slaveći Vigiliju viteški Sinj otvorio je veliko slavlje svoje nebeske zaštitnice – Čudotvorne Gospe Sinjske, upravo u godini kada slavimo 300-tu obljetnicu krunjenja Gospine slike (1716.-2016.). Crkva Gospe Sinjske bila je otvorena cijelu noć za rijeke hodočasnika koji su iz minute u minutu pristizali u Svetište i molili pred milosnim likom nebeske Majke. Mnogi od njih našli su u crkvi ili samostanskim prostorijima mjesto za kratki odmor ili noćni počinak. Oci franjevci, koji su tijekom "Devetnice" i na Vigiliju predano pomirivali duše s Bogom, počeli su ispovijedati od 3.00 sata, kada je već veliko mnošto strpljivo čekalo u samostanskom klaustru da po slavlju sakramenta pomiranja pronađu mir duše i tijela. Sat poslije u crkvi je slavljena Misa zornica, a predsjedao je fra Perica Maslać, sinjski župnik i samostanski vikar. Ministrirali su franjevački bogoslovi, koji danima vrijedno stoje na usluzi tisućama hodočasnika. Prva misa okupila je oko tisuću vjernika, koji su pobožno sudjelovali u euharistijskom slavlju, a kojeg su mnogi slušali preko razglasa u cijelom franjevačkom samostanu, kao i na samostanskom dvorištu. U 4.00 sata časne sestre započele su zapisivanje misnih nakana na dvorištu, jer većina hodočasnika u sinjsko svetište i danas rado daju da se prinose euharistijske žrtve za njihove pokojne i žive, koji su im srcu bliski i dragi. Nakon Mise zornice u Svetištu su slavljene mise svaki puni sat (4, 5, 6, 7 i 8). Kao i svakog 15-tog u mjesecu, i danas je slavljena zavjetna misa na Gospinom gradu. Euharistijskim slavljem u 7.00 sati na drevnoj sinjskoj Tvrđavi predsjedao je fra Lukica Vojković, a na ovo mjesto rado hodočaste Sinjani, koji se i danas živo spominju čudesnih događaja na tom povijesnom mjestu.

velika gospa 2016

Kako se približavao početak procesije i središnjeg euharistijskog slavlja, Gospino svetište bilo je sve punije, premda bi bilo bolje reći da se prostor crkve i samostana na dva dana pretvara u veliku rijeku ljudi, kojoj se ne nazire početka ni kraja. U 9.00 sati započelo je formiranje procesije na Trgu kralja Tomislava. Kao i do sada, i ove godine Sinj je postao crkvom na otvorenom, a tisuće hodočasnika preko razglasa su pratili tijek procesije i svete mise. Malo prije 9.30 sati fra Stipe Šušnjara, kao voditelj prigodnog programa, uveo je desetke tisuća hodočasnika u slavlje današnje svetkovine, dajući prigodne upute i tumačenja. I konačno – svečani zvuci zvona, pucnjevi mačkula i fanfare najavili su da su čuvari Svetišta pristupili velebnom mramornom oltaru i počeli skidati sliku Majke od Milosti, bogato okićenu zlatom, srebrom i biserjem. Među Hrvaticama i Hrvatima milosna Prilika postala je prepoznatljiva i po svojoj zlatnoj kruni, kojom ju je svečano okrunio splitski nadbiskup Cupilli i na kojoj ponosni branitelji dadoše napraviti natpis In perpetuum coronata triumphat anno MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje 1715.). Čast da skinu Sliku ove godine imali su fra Boris Čarić, fra Marko Domazet Lošo i fra Lukica.

velika gospa 2016 2

Nadbiskup Marin Barišić pokadio je i cjelivao svetu Sliku, nekon čega su je iz crkve ponijeli franjevački bogoslovi. Franjevci prema tradiciji na crkvenom portalu predaju sliku nebeske Majke sinjskim alkarima, i tako kreće procesija ulicama Grada Sinja, praćena tisućama pogleda ljudi koji načas žele dotaknuti srebreni okvir Gospine slike i na taj način ponijeti posebnu uspomenu u svom srcu. U velebnoj procesiji smjenjivali su se nosači slike Čudotvorne Gospe Sinjske: franjevački bogoslovi, alkari, alkarski momci, časne sestre, policija, članovi udruge obitelji poginulih branitelja, kršćanska obitelj, članovi udruge dragovoljaca Domovinskog rata, glazbari, vatrogasci, djevojke u narodnim nošnjama, vjeroučitelji, djelatnice Caritasa, predstavnici FRAME i zajednice mladih iz Sinja, Treći franjevački red (OFS), Udruga Cjeloviti život, dobročinitelji Svetišta, Udruga Dječja alka – Brnaze i medicinske sestre. Na čelu procesije je išao kadioničar, zatim križonoša, barjak Gospe Sinjske, hrvatski barjak, barjaci filijala i okolnih župa (ukupno 16), alkari i alkarski momci s barjakom VAD-a, predstavnici hrvatske vojske s barjakom 4. gardijske brigade, gradska glazba sa svojim barjakom, članovi KUD-ova u nošnjama, predstavnici državne, županijske i gradske vlasti, oko 30 časnih sestara, sami nosači Gospine slike, ministranti, svećenici, Nadbiskup, Gospina slika i sav vjerni puk. Valja istaknuti da je u procesiji ulicama Grada bila nošena zlatna krunica, koja će biti blagoslovljena 22. rujna 2016., upravo na 300-tu obljetnicu krunjenja. To je zavjetni dar Gospinih štovatelja, koji će kao trajan spomen proslave ostati u Svetištu.  

velika gospa 2016 3

Za vrijeme procesije hodočasnici su slušali meditacije i molili otajstva krunice. Ulice kojima je prolazila procesija sa Slikom bile su posebno ukrašene, a Sinjani su rado obasipali cvijećem svoju nebesku Zaštitnicu, kao i svoje svećenike. Procesija je jednom zastala kod Suda, da se prema tradiciji s toga mjesta na četiri strane udijeli blagoslov Gradu i cijeloj Cetinskoj krajini. Voditelji procesije bili su fra Boris, fra Marko i fra Siniša Balajić. Hit radio uživo je prenosio program procesije, kao i samo euharistijsko slavlje koje je započelo oko 11.00 sati. Tisuće i tisuće vjernika okupili su se na Trgu dr. Franje Tuđmana, samostanskom dvorištu i okolnim ulicama, kako bi pobožno sudjelovali u svetoj misi. Slavljem je predsjedao mons. Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Koncelebriralo je 17 svećenika: fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, sinjski župnik, don Stipe Ljubas, cetinski dekan, don Vlado Strikić, kliški dekan, fra Ante Bilokapić, fra Stjepan Pupić Bakrač, fra Gabrijel H. Jurišić, fra Landi Jaku, fra Valentin Rroku, fra Karlo I. Lapić, don Mladen Delić, don Nikola Mikačić, don Drago Ljubičić, don Ante Bitunjac, don Petar Mlakar i p. Mirko Jagnjić. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Župe Gospe Sinjske, obredničar kod vanjskog oltara bio je fra Antonio Mravak, a asistirali su bogoslovi, sjemeništarci i ministranti.

velika gospa 2016 4

Mons. Barišić je u propovijedi istakao da je za humanu i uspješniju budućnost hrvatskog društva, kao i za blagoslovljeno zajedništvo u braku i obitelji  nužno da i mi što prije učinimo jedan korak, korak lustracije. Ali koju i kakvu lustraciju? Lustracija znači čišćenje. Doista, svima nama potrebno je pročistiti svoju savjest, dušu i srce, duh i oko. Potrebna nam je lustracija naših podjela, mržnje, predrasuda, kako bismo mogli prepoznati u svakom čovjeku svoga bližnjega. Potrebna nam je lustracija brvna iz našega oka kako bismo bolje vidjeli i pomogli drugima da i oni lakše izvade trun iz svoga oka. Prije svega, potrebno nam je lustrirano - čisto srce, jer srcem se bližnjega najbolje vidi i razumiju njegove potrebe. Ovaj hitni korak pomaže nam osjetiti poteškoće drugih, osposobljava nas za solidarnost i pravednost, štoviše, pravednost koja svoju puninu nalazi u milosrdnoj ljubavi. (cijelu propovijedi možete pročitati na ovoj poveznici - klikni)

Na kraju euharistijskog slavlja sinjski župnik fra Perica pročitao je župne obavijesti, a potom se obratio o. Gvardijan, posebno istakavši dvije posebnosti sinjskog svetišta u ovoj godini - "Vrata milosrđa" i mogućnost zadobivanja potpunog oprosta od vremenite kazne za počinjene grijehe te 300. obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske. Pozvao je sve na središnje euharistijsko slavlje 25. rujna 2016. god., koje će uživo prenositi i HRT, a predsjedat će splitsko-makarski nadbiskup. Zahvalio je o. Nadbiskupu, župniku i svim drugim svećenicima, časnim sestrama i laicima koji su pridonijeli u organizaciji proslave svetkovine. Posebnu zahvalnost uime svih hodočasnika izrazio je ispovjednicima, koji su danima neumorno ispovijedali u samostanskom klaustru. Pozdravio je predstavnike državne, županijske i gradske vlasti, a gđi. Kristini Križanac, obnašateljici dužnosti gradonačelnika, od srca je čestitao Dan Grada Sinja. Čestitao je i ovogodišnjem slavodobitniku 301. Alke - alkaru Tinu Radanoviću te pozdravio sve alkare i alkarske momke, kao i Upravni odbor VAD-a. Posebno je spomenuo Hrvate iz Bosne i Hercegovine, na što se razlomio veliki pljesak hodočasnika.

Nakon fra Petrovog pozdrava i zahvale Predsjedatelj je podijelio blagoslov, a pucnjevi mačkula i zvuci fanfara najavili su blagoslov cijelom Gradu, na četiri strane, s Gospinom slikom. Slijedila je Himna "Lijepa naša". Praćena alkarima i alkarskim momcima, svećenicima i nadbiskupom, sveta Prilika je u procesiji vraćena u crkvu Gospe Sinjske. Sinjani i njihovi gosti nastavili su slavlje u obiteljskim domovima, a mnoštvo naroda odlučilo je provesti sunčani dan u Sinju.

Više fotografija - KLIKNI. 

Video materijali - KLIKNI.