U ponedjeljak,
3. klovoza u 21.00
sat
u
klaustru franjevačkog
samostana u Sinju
bit će premijerno
prikazan film
o Svetištu
Gospe Sinjske.

Povodom 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor Franjevački samostan Gospe Sinjske potakao je snimanje dokumentarnog filma o najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Snimatelj filma je neumorni i vrijedni video kroničar Petar Malbaša koji više od 30 godina snima sva zbivanja oko Svetišta Gospe Sinjske i Sinjske alke. Scenarist je dr. fra Ante Vučković, prodekan za znanost Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Narator filma će biti Robert Kurbaša. Montažer filma je Nikša Rušić a redatelj Stipe Božić. Film će biti izdan na DVD-u.

U filmu o povijesti Sinjskog kraja i nastanku svetišta govori fra Gabrijel Hrvatin Jurišić. O značaju i povezanost Rame i Sinja govori fra Mijo Džolan, a o tradiciji Sinjske alke Ivica Vrca.

Veliki dio slavne povijesti obilježen je ratovima, grozotama, hrabrostima, patnjama, junaštvima, strahovima i radostima. Rat je pod Sinjem 1715. završio na neobičan način. Sinj je opkoljen. Odnosi snaga osmanlijskih osvajača i branitelja sinjske utvrde su nemjerljivi: 700 branitelja prema 50 tisuća osmanlijskih vojnika. Opkoljeni, bez stvarnih izgleda za pobjedu, u iščekivanju pomoći sa strane i u strahu da neće doći ili da će doći prekasno fratri i branitelji mole za čudo pred Gospinom slikom. Napad je počeo 8. kolovoza, tjedan dana prije Velike Gospe. Neprijatelj uoči Svetkovine probija zidine.

Izvjesio je čak i svoju zastavu. Napad je ipak odbijen. Očekivao se novi napad na samu svetkovinu Velike Gospe. No, umjesto toga neprijatelj je odustao i pobjegao.

Stipe Božić