gospa1Poslušajte, predraga braćo i sestre, pohvale u čast blažene Djevice Marije, Majke Božje, Čudotvorne Gospe Sinjske.

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske jedno je od najvećih Marijinih svetišta u Hrvatskoj. – Slika Majke Božje od milosti štovala se najprije u Rami u Bosni. – Iz Rame su je franjevci, bježeći godine 1687. ponijeli sa sobom. – Na bijegu su se kratko zadržali u Dugopolju, Klisu i Splitu dok se konačno ne nastaniše u Sinju gdje je danas crkvica sv. Franje. – Godine 1699. bili su postavljeni temelji novoj crkvi pod Kamičkom na mjestu gdje je ona i danas. – Međutim, jedva je bila pokrivena kad eto nove kušnje.

Koncem srpnja 1715. godine provalila je iz Bosne velika turska vojska u Cetinsku krajinu. – Dana 8. kolovoza započeo je juriš na Sinj. – Branitelji su se sklonili u tvrđavu a među njima je bila čudotvorna Prilika Majke Božje. – Cijela je Cetinska Krajina opljačkana izgorjela je crkva sv. Franje a i nova crkva i samostan pod Kamičkom. Dok branitelji junački odbijaju navale redovnici, starci, žene i djeca s plačem i suzama mole pred Marijinom slikom. – I Marija je pomogla. – Ona je dala borcima takvu snagu «da se viteški braniše i obraniše».

Za vrijeme posljednjeg juriša 14. kolovoza – na današnji dan – među neprijateljima nasta pobuna, zbrka i strah. Pod Sinjem su ostavili 10.000 mrtvih i mnogo ratnog materijala. – Cijeli je kršćanski narod bio uvjeren da je Sinju pomogla Majka Božja. – Muslimani su poslije pričali da su za vrijeme opsade svaku noć gledali kako na zidinama Grada hoda žena u velikoj svijetlosti. – Te su se Žene strašili i zato pobjegli.

Sami su branitelji Sinja pripisivali pobjedu Majci Božjoj. – Oni su iz zahvalnosti skupili među sobom 80 cekina i dali napraviti zlatnu krunu kojom je splitski nadbiskup Kupili okrunio svetu Sliku. – U spomen na tu slavnu pobjedu igra se u Sinju viteška igra «Alka».

Kad je nakon slavne pobjede nastupilo veće razdoblje mira franjevci su ponovno pokrili i uredili novu crkvu u koju smjestiše Marijinu Sliku godine 1721. – Sveta slika nakićena zavjetnim, darovima postavljena je u srebrni okvir polovicom osamnaestoga stoljeća. – Mramorni oltar, na kojem se nalazi okvir sa slikom zavjetni poklon Sinjana Majci Božjoj za pomoć protiv kuge dovršen je godine 1795.

Gospa Sinjska je u mnogim nevoljama pritekla u pomoć hrvatskom narodu posebno u pogibelji od kuge, suše i potresa. – Velik je broj onih kojima je Gospa Sinjska isprosila zdravlje duše i tijela. – Zato se oko oltara Majke Božje u Sinju okupljaju mnogi vjernici iz cijele Dalmacije, Bosne i Hercegovine, iz svih naših krajeva.

I mi večeras, u predvečerje velikog blagdana zahvalimo svojoj nebeskoj Zaštitnici Gospi Sinjskoj na svim milostima što nam ih je ona isprosila. – Molimo je neka primi izraze naše trajne odanosti i ljubavi neka nas uvijek prati dokazima svoje posebne majčinske zaštite.

Gospe Sinjska, pomozi nam, Gospe Sinjska usliši nas, Gospe Sinjska, hvala Ti na svemu!


Pohvale Čudotvornoj Gospi Sinjskoj na Vigliju (14. kolovoza 2017. u 18.00 sati) pjeva fra Antonio Mravak, župnik vikar u Sinju i Brnazama.