crkva grad1Dragi štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske, u tijeku je rad na fotomonografiji „Zauvijek okrunjena. Zapisi o Gospinim jubilejima“, koja će obrađivati tristotu obljetnicu obrane pod Sinjem uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). U fazi smo prikupljanja građe.

Ovim putem vas pozivamo da i vi sudjelujete u ostvarenju fotomonografije i ljubazno molimo da nam dostavite fotografije slavljâ i događanjâ povezanih sa Svetištem Gospe Sinjske, za period od polovice 2008. do kraja 2016. god. Želimo obuhvatiti i sedmogodišnju pripravu za Gospine jubileje (2008. – 2014.), s obzirom na to da je sinjsko slavlje bilo od „nacionalnog značenja“, što je svojom odlukom od 20. siječnja 2009. potvrdio Hrvatski sabor.

Na taj način možete doprinijeti ostvarenju povijesnog zapisa, kojeg s ponosom predajemo sljedećim generacijama. Srdačno zahvaljujemo na vašoj spremnosti da nam ustupite kvalitetne fotografije. Vaše materijale možete nam dostaviti putem e-maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili osobno gvardijanu ili župniku.

Glavni urednik

U Sinju 12. svibnja 2019.


"U pripremi fotomonografija o jubilarnim slavljima u Sinju" - vijest objavljena u glasniku "Gospa Sinjska" (Velika Gospa 2019., str. 16-17.).


Fotomonografija „Zauvijek okrunjena“ uskoro u tisku

Prošle smo godine izvijestili cijenjeno čitateljstvo da je u pripremi fotomonografija „Zauvijek okrunjena“, koja će obrađivati dva jubilarna slavlja: tristotu obljetnicu slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor (1715. – 2015.) i tristotu obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). Koristimo prigodu da i u ovom broju glasila „Gospa Sinjska“ širu javnost obavijestimo da će navedena fotomonografija uskoro biti tiskana i predstavljena Gospinim štovateljima. Fotomonografija ima 400 stranica, a podijeljena je na šest poglavlja. U četvrtom poglavlju, koje je središnje i opsegom najveće, predstavljeni su zapisi o Gospinim jubilejima. U tom poglavlju kronološki se izlažu slavlja od 3. kolovoza 2008. do kraja 2016. godine. Prvi datum vezan je uz otvaranje sedmogodišnje priprave za jubilarno slavlje 2015. godine, što je ostvareno nizom značajnih projekata na razini samostanske i župne zajednice, Viteškog alkarskog društva i Grada Sinja. Smatrali smo potrebnim prikazati mnogobrojna slavlja i projekte tijekom sedmogodišnje priprave (2008. – 2014.), kako bismo što potpunije prikazali veličinu i značenje jubilarne 2015. godine. U srcu fotomonografije jest središnje slavlje tristote obljetnice slavne obrane Sinja, kojim je 15. kolovoza 2015. predsjedao kardinal Josip Bozanić, posebni izaslanik pape Franje. Nedugo nakon toga otvoreno je slavlje drugog jubileja u čast Gospe – tristota obljetnica krunjenja, što je također svečano obilježeno mnogim slavljima i raznim projektima. Središnja proslava bila je 25. rujna 2016., a slavlje je tog dana u živom duhovnom središtu Splitsko-makarske nadbiskupije predvodio nadbiskup Marin Barišić. S godinom 2016. završava i prikaz dvaju jubilarnih slavlja u Svetištu Gospe Sinjske.

Pristoji zahvaliti svim ljudima koji surađuju u uređivanju fotomonografije, posebno onima koji svojim stručnim i bratskim savjetima prate projekt od početka 2019. godine, kada smo i započeli rad. Osobiti izrazi zahvalnosti idu fotografima, koji su rado darovali svoje materijale i čiji profesionalni rad povijest neće zaboraviti. Neka bude zapisano da je tijekom 18 mjeseci pregledano gotovo 250 tisuća fotografija, a paralelno je pregledavana i ostala arhiva koja se odnosi na razdoblje od početka 2008. do kraja 2016. godine. Opsežni posao zahtijevao je suradnju različitih institucija i ljudi, djelatnosti i zanimanja, ali nas je sve ujedinila ljubav prema Majci Božjoj – Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, čiji je lik poznat diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa i šire. Njoj i ide najveća zahvalnost za djelo koje ćemo uskoro predati javnosti, moleći je i ovom prigodom da mnogostrukim zagovorom prati svoje štovatelje, hodočasnike i sve članove naroda Božjega.

Fra Šimun Markulin, glavni urednik

U Sinju 15. srpnja 2020.