IZNAD SVAKOG ZNAKA (Lk 4,38-44)

Evanđeoski nam izvještaji pripovijedaju da se narod zaljubljuje u prisutnost Isusa Krista. Njegova je osoba zadivila mnoge.  Mnoštvo je hrlilo k Njemu. Zašto su se okupljali oko Njega? Koji je to Krist kojega narod traži? Što su oni željeli od Njega?

Isus je došao navijestiti neočekivanu novost. Ta se novost očituje u novom odnosu s Bogom.

Činjenica je da Bog, u svojem pohodu nama ljudima, treba proći kroz naslage našega ja prema dubini našega bića. Možemo slobodno reći da Ga svaka naša naslaga želi zadržati za sebe. Posebno je snažna naša tjelesna naslaga koja Ga želi samo za sebe. Duhovna strana veoma često ostaje po strani.

Bog ozdravlja našu kožu. Neka bude Bog naše kože. Bog ozdravlja naš osjećaj. Neka bude Bog našeg osjećaja. Bog potkrepljuje našu inteligenciju. Neka bude Bog naše inteligencije. I tako u nedogled. Ali, Bog ne stanuje tamo gdje se pokazuje. Ne smijemo Ga pobrkati s onim što nam daruje, niti sa znakovima koje nudi o samom sebi.

Isus nas želi povesti iznad znaka. On je došao od Boga i vidio je Oca. On zna da je Sin koji nam želi objaviti tko je Otac. Ali isto tako zna koliko je naša duša spora. Zna koliko je naše srce ljubomorno. Poznata mu je krhkost naše nade. Zato započinje sa znakovima i otvara seriju svojih čudesnih dobročinstava. Ulazi među mnoštvo. Polaže na njih ruke, i ozdravlja ih. Ipak od nas očekuje drugu pažnju. Očekuje onu pozornost koja se ne odnosi samo na naše zdravlje, nego i na naše spasenje i svetost.

Očekuje da nas uvuče u „nebeska mjesta“. Nebo znači da Bog ima mjesto za nas i da nam daje vječnost. Pozvani smo proslijediti iznad znaka i hoditi u veličini Boga. To je naš cilj. Pozvani smo promatrati Boga da bismo Ga mogli „predati“ drugima. Pozvani smo, ono što smo vidjeli, prenijeti u dobroti djela.

Mi, kao i Isusovi suvremenici, dobro poznajemo znakovitost čovjekova kraljevstva, kraljevstva nepravde, ugnjetavanja, zla, grijeha i smrti. Ali poznajemo dobro i obećanje Božjega kraljevstva kao očito prevrtanje onoga našega. Njegova je prva karakteristika da bude Božje, različito od onoga ljudskoga. Božje kraljevstvo ne dolazi po djelovanju, ni po evoluciji niti po ljudskoj revoluciji. Ono dolazi samo po želji, težnji i poniznom zazivanju: „Dođi kraljevstvo Tvoje!“ Ono je Božje gospodstvo koje nas ljude vraća nama samima, pobjeđujući bolesti, zlo i smrt. To je kraljevstvo koje je već prisutno u Isusu i djeluje među nama, ali na diskretan način. Božje kraljevstvo se izjednačuje s Isusom, prostorom slobode koju je Bog darovao nama ljudima.

Istina, Isus je započeo s ozdravljenjima da pokaže svoju moć i da Mu je stalo do naše cjelovitosti, ali nas želi u Bogu. Želi da živimo u Njegovu Duhu. Ne otežavajmo Mu Njegovu božansku režiju. Njegovo poslanje spasenja ne može postati ničija privatna povlastica. Dijeleći Njegovu ljubav, naviještajmo dobrotu Njegova imena. (fač)