Čistom srijedom ili Pepelnicom, 2. ožujka 2022. svetim misnim slavljima i obredom pepeljanja u 7, 8, 9 i 18 sati započeli smo korizmu, vrijeme u kojem se kršćani kroz četrdeset dana pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, dobrim djelima te dubljem promišljaju svoje vjere. Ove smo godine post i nemrs ovoga blagdana namijenili za mir u Ukrajini.

 

4-opt 2


Večernjim misnim slavljem u 18 sati predsjedao je župnik fra Perica koji je u homiliji naglasio da je posipanje pepela na naše glave gesta koja nam omogućuje da shvatimo bit korizmenog hoda koji je pred nama.

2-opt 2

I zato je pepelnica potvrda naše vjere da smo pomireni s Bogom u Kristu, potvrda naše nade da ćemo s Kristom uskrsnuti na život vječni i poziv na ljubav koja nikada neće biti završena. Pepelnica je navještaj uskrsne zore svakoga od nas.

1-opt 3

Nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela i pepeljenje te posipanje vjernika pepelom uz riječi: „Obratite se i vjerujte Evanđelju“. Za vrijeme obreda pepeljanja vjernici su pjevali korizmenu pjesmu: „Ja se kajem“. Početak korizmenog vrijemena započeli smo postom, pokorom i dobrim djelima u kojima želimo ustrajati s porukom da svi vratimo Onomu koji sve stvara i obnavlja.

3-opt 2