Bili su to dani od velike duhovne koristi, na slavu našem Spasitelju i blaženom Stepincu. Sluge Božje, blaženici ili sveci , uzori su i primjeri koji nas potiču na što zauzetije dosljedno, životno i svjedočko nasljedovanje.

Svečano nedjeljno misno slavlje predslavio je fra Domagoj Volarević , profesor na KBF- u , uz koncelelebraciju s fra Markom. Približio nam je fra Domagoj važne odrednice u životu blaženog kardinala Stepinca:

U posljednje vrijeme lome se koplja o blaženom Alojziju i to nas kao vjernike ne čini ravnodušnima. Nažalost, to je postalo dnevno političko pitanje. Pitanje blaženstva i svetosti nije velika razlika prema Bogu.

Blaženi Alojzije bio je mučenik . Što znači biti mučen?

Svi svjetski jezici su preveli grčku riječ martiri, što znači – svjedok , onaj čije se riječi i djela slažu. Alojzije Stepinac je svjedok za istinu Kristove Riječi. Vjernost istini stajala ga je progona, zatvora i na kraju smrti. Njegova snaga u borbi protiv zla bio je Isus Krist. Bio je neustrašivi pastir, primjer apostolskog žara i kršćanske čvrstoće.

Više nego ikad, današnji čovjek treba svjedoke istine Evanđelja.

Kazao je fra Domagoj da je svatko od nas pozvan živo svjedočiti vjeru. Blaženi Alojzije se za pravdu borio do smrti. Ali , danas svi traže pravo , nitko ne traži pravdu. Pravda je zahtjev, zakon, dati svakome ono što mu pripada. To je najprije ljudsko dostojanstvo. Gledati jedni u drugima ljude, bližnje, nekoga prema kojemu je moj život upućen. Pravda počiva na istini . Blaženi Alojzije je u svakom čovjeku vidio brata. Pravdu u našim međuljudskim odnosima treba najprije tražiti u našoj obitelji, među svojim najbližima, da budemo jedni drugima dar.

Nije lako biti pravedan. Kršćanstvo traži trajno svjedočenje. Kršćanin znači biti drugi Krist. Danas lako gubimo kršćanski identitet , stalno se žalimo , nismo otvoreni za svjedočanstvo Kristovo. Stavio nam je fra Domagoj na srce da u svakom trenutku svog života tražimo pravdu i tada će naše kršćanstvo biti jednostavnije. Cijeli svoj život upravimo Bogu i to je naš put k blaženstvu.

U Svetom Pismu Isus nikada nikoga nije nazvao svetim, ali je u govoru na gori govorio o blaženima. Blažen ili svet, pustimo da to netko drugi riješi, a mi se molimo blaženom Alojziju da kao pojedinci i kao narod vjerno ostanemo uz Krista.

Život Alojzija Stepinca je primjer hrabroga neustrašivoga života Krista Gospodina i Evanđelja. Svoj život dati kao svjedočanstvo za Boga i Crkvu. To je poziv i nama danas, svjedočiti za Krista Gospodina.                                                              

Neka nas nikakva politička prepucavanja ne udalje od spoznaje da se u Crkvi Božjoj i u svijetu ništa vrijedno i za vječnost korisno ne događa bez molitve i žrtve.

Na kraju misnog slavlja fra Marko je za sve zahvalio dragom Bogu , fra Domagoju   koji je nadahnuto sijao Riječ , vjernicima koji su zdušno prihvatili blaženog Alojzija Stepinca kao suzaštitnika našeg mjesta, molili mu se i okupljali se oko stola Gospodnjega slaveći svetu Euharistiju.

                                                                                                    

      Blaženi Pavao VI., papa rekao je :” Stepinac neka nas uči! Neka nas uči            

       pouzdanju i dobroti ! On je umro obavijen šutnjom , koja je svojstvo njegove

       Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja” !

       Dao dragi Bog da budemo istinski nasljedovatelji   najsvetijeg lika Crkve  

      Božje u Hrvata , blaženog Alojzija Stepinca !