Zvuci fanfara i zvonjava crkvenih zvona u poslijepodnevnim satima najavili su da se skida  Gospina slika. Treći put, točno u 18.00 sati, franjevci su pristupili velebnom mramornom oltaru kako bi izvadili srebreni okvir i u njemu najveće blago Sinja i cijele Dalmacije – sliku Čudotvorne Gospe Sinjske. Trenutak je to koji zadivljuje, duhovni melem i ponovni susret s Majkom.

Uzvišenost trenutka postaje osobita u času kada su fra Boris Čarić, fra Tino Labrović i fra Marko Domazet Lošo spustili srebreni okvir sa Slikom i na kratko ga položili na pripravljeni stol u crkvi. S razglasa se čuje pjesma, prisutni vjernici potiho mole i žele dotaknuti milosnu Priliku.

Započinje euharistijsko slavlje, kojim je predsjedao fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Koncelebrirali su fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, župnik i samostanski vikar, uz  trojicu svećenika i đakona. Provincijal je pokadio Sliku i procesija je mogla početi.

Četvorica nosača uzimaju na ramena Sliku i kreću kroz crkvu, preko samostanskog dvorišta prema Trgu dr. Franje Tuđmana, mjestu na kojem je postavljen vanjski oltar. Obredničar kod slavlja je bio fra Toni Šimunović Erpušina, a koordinator procesije fra Boris Čarić.

Desetak tisuća hodočasnika i večeras je došlo proslaviti svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice na nebo, pa je Sinj još jednom postao crkva na otvorenom. Za vrijeme procesije stotine ljudi pokušavaju barem na trenutak dodirnuti Sliku ili srebreni okvir, kako bi i na taj način osjetili blizinu Majke Božje. U asistenciji su ministranti, sjemeništarci i bogoslovi, a na čelu procesije stupaju kadioničar i križonoša.

Da sve prođe u najboljem redu, brinu samostanski redari. Po dolasku na Trg, franjevci polažu sliku Gospe Sinjske na pripravljeno mjesto na vanjskom oltaru, a predsjedatelj započinje pjesan „Slava Bogu na visini“. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor. Moto ovogodišnjeg slavlja bio je „Pruži nam i sad moćnu ruku“.

Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale i prigodne obavijesti uputio je o. Gvardijan. Posebno je zahvalio provincijalu o. fra Marku, kao i svim ispovjednicima te svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ovogodišnje proslave, a napose hodočasnicima koji su se zaputili iz najudaljenijih krajeva, svojih domova, kako bi taj dan bili s nama.

Oko 20.00 sati krenula je procesija s Trga dr. Franje Tuđmana prema crkvi Gospe Sinjske, gdje će čuvari Svetišta vratiti milosnu Priliku na mramorni oltar, mjesto odakle stoljećima zagovara narod Sinja, Cetinske krajine i sve vjerne diljem naše Domovine.

A vjerni narod još jednom pozdravlja svoju Gospu, nerijetko i sa suzom u oku, Bogu zahvaljujući za nebrojene milosti koje je Majka Božja udijelila svojim štovateljima i hodočasnicima.

GALERIJA - KLIKNI